DJECA SU REKLA

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Predstavnik Ombudsmana za djecu iz kancelarije u Doboju, posjetio je Srednju školu „Nikola Tesla" u Šamcu, i sa učenicima održao radionicu na temu „Da li znamo šta je nasilje?".

Radionici su prisustvovali zainteresovani đaci iz svih odjeljenja. Sa zanimanjem su saslušali uvodno izlaganje o nadležnostima i načinu rada Institucije, za koju su neki od učenika i od ranije čuli. U razgovoru o nasilju, koji je trajao duže od dva školska časa, uspješno su definisali osnovne pojmove nasilja, kao i njegove pojedine oblike. Istakli su da je verbalno nasilje veoma izraženo u svakodnevnom životu i da su uvrede i psovke postali veoma česta pojava na koju se i ne reaguje.

Posebnu pažnju su posvetili sve češćoj pojavi snimanja scena vršnjačkog  fizičkog nasilja i postavljanju tih snimaka na društvne mreže putem interneta, a na kojima se nasilje redovno vrši od strane grupe nasilnika na jednu žrtvu uz prisustvo posmatrača koji često podržavaju nasilnike, ili su ravnodušni prema takvim scenama. Oni razloge za odsustvo saosjećanja i empatije prema žrtvama i nepružanje pomoći vide u strahu da isti ne postanu meta i nova žrtva. Posebno je zanimljiv i njihov stav da su danas djeca od malih nogu izložena scenama nasilja već kroz crtane filmove, zatim kroz neke igrice koje igraju na računarima, igrane filmove, scene nasilja iz raznih emisija „zabavnog" programa na televiziji, te da sve to može da utiče na shvatanje i prihvatanje nasilja kao na poželjan način ponašanja.