DJECA SU REKLA

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Ombudsman za djecu u saradnji sa World Vision BiH učestvovao je na Sajmu za djecu i porodicu koji je i ove godine okupio veliki broj izlagača i privukao pažnju djece i odraslih nudeći brojne sadržaje.

S obzirom na dosadašnja dobra iskustva koja je Institucija imala u ranijem učešću na Sajmu, ove godine realizovano je niz aktivnosti u koje su se uključila i djeca i odrasli posjetioci Sajma.

U subotu je u Kreativnom kutku realizovana edukativno-kreativna radionica „Sajam dječijih prava" u kojoj su učestvovali učenici iz OŠ „Stanko Rakita˝ Vrbanja, OŠ „Vojislav Ilić˝Krupa na Vrbasu, OŠ „Milan Rakić˝ Karanovac, OŠ „Branislav Nušić˝ Srpske Toplice kojima su se pridružila i druga zainteresovana djeca. U vrlo vedroj i nadahnutoj atmosferi djeca su izrađavila magnete sa porukama o pravima djeteta koja, sudeći po mašti s kojom su pisana i ukrašavana, zaista dobro poznaju.

Na štandu Institucije, posjetioci su se informisali o nadležnostima Ombudsmana za djecu i radu World Vision, pravima djeteta uopšte, ali i brojnim pojedinačnim pravima. U neformalnom razgovoru posjetioci su prenosili svoja iskustva i saznanja o brojnim pitanjima vezano za edukaciju djece o nekim temama u školi, o vršnjačkom nasilju, o pravima djece s poteškoćama u razvoju, o problemima djece čiji su roditelji nezaposleni. Ove godine najveći broj odraslih interesovao se za mogućnost zaštite djece na internetu, a posebno su upozoravali na sve češću upotrebu wibera kod djece.

Djeca svih uzrasta iz Banjaluke, Teslića, Kotor Varoši, Čelinca, Prijedora prilazila su štandu privučena promotivnim posterima i pokazala interes za Konvenciju o pravima djeteta, ali i zaštitu njihovih prava na internetu. I djeca i odrasli vrlo su spremno učestvovali u kratkom kvizu „Prepoznaj nasilje" u kojem je trebalo da prepoznaju vrste nasilja, ali su komentarisali da u nekim školama još uvijek nema dovoljno razgovora o tako važnoj temi.

Sajam za djecu i porodicu pokazao je da je ovakva manifestacija dobrodošla i da svi koji rade s djecom i za djecu i na ovaj način imaju mogućnost promovisati ne samo svoj rad, nego i razmijeniti iskustva čime se doprinosi boljem razumijevanju prava i potreba svakog djeteta.