DJECA SU REKLA

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Na poziv učenika trećih razreda OŠ „Dositej Obradović"  predstavnici Ombudsmana za djecu održali su  radionice o sigurnom korištenju interneta za tri odjeljenja.

U razgovoru s djecom saznali smo da gotovo svi imaju računare i znaju ih koristiti, a mobilni telefoni i upotreba wibera svima su poznati. Upravo u tom smjeru tekle su radionice čiji je cilj bio uporediti situacije iz stvarnog života sa situacijama koje mogu imati pri korištenju mobilnih telefona i interneta. S obzirom na uzrast, djeca su pokazala da u stvarnom životu uglavnom ne komuniciraju sa nepoznatim osobama, ali putem telefona jednom broju učenika nije smetalo što ne poznaju osobu koja je uputila poziv, pa bi s njom razgovorali. Internet je kroz igru prikazan i kao mreža u kojoj djeca mogu dobiti korisne informacije, što im je bilo posebno interesantno.

Lakoća s kojom su osnovci prihvatili interaktivnu metodu pokazala je ne samo šta im je potrebno kako bi bilo sigurni na internetu, nego i kako reaguju, odlučuju, koliko su otvoreni, koliko spremni za saradnju i angažovanje. Ovaj vid saradnje s djecom mlađeg uzrasta donio je nova saznanja i iskustva i njihovim učiteljicama i predstavnicima Institucije.