DJECA SU REKLA

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Dan prevencije vršnjačkog nasilja po prvi put se obilježava u Republici Srpskoj i posebno je važno da se u njegovo obilježavanje uključi što veći broj djece i odraslih kako bi se ovom problemu posvetila dužna pažnja.

Centralna manifestacija povodom Međunarodnog dana prevencije vršnjačkog nasilja održana je u OŠ „Aleksa Šantić" u Banjaluci pod simboličnim motom Jedini način da imaš prijatelje jeste- biti prijatelj. Brojne goste pozdravila je direktorica škole Svjetlana Radusin koja je izrazila zadovoljstvo što je škola domaćin manifestacije i podsjetila kako je ovaj dan poznat pod nazivom Dan ružičastih majica, nastao kao podrška dječaku žrtvi vršnjačkog nasilja. Ombudsman za djecu Nada Grahovac poručila je prisutnima da se u svakoj školi moraju znati prava, pravila i odgovornosti i da se samo tako mogu prevenirati brojne situacije.

OŠ „Aleksa Šantić" prihvatila je poziv za saradnju Ombudsmana za djecu i pripremila bogat program uključivši u njega djecu svih uzrasta, da svako na svoj način pokaže kako prepoznaje vršnjačko nasilje, kako se bori protiv njega i kako očekuje da svaka škola mora biti sigurno mjesto za svakog učenika.

Manifestacija je bila puna emocija i poslala snažnu poruku da se igrom, pjesmom, plesom, glumom i razvijanjem talenata i dobre prijateljske atmosfere u školi, može boriti protiv svake vrste nasilja.