DJECA SU REKLA

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Dan sigurnog Interneta obilježava se od 2004. godine širom svijeta. Na inicijativu Ombudsmana za djecu, Međunarodni dan sigurnog interneta u Republici Srpskoj obilježava se već sedam godina. Svake godine pridružuje nam se sve veći broj institucija i organizacija koje na ovaj dan organizuju razne aktivnosti kojima promovišu siguran internet.

Ovogodišnji moto obilježavanja Dana sigurnog interneta glasi BUDI PROMJENA: „Ujedinimo se za bolji internet", pa su u kreiranju programa centralne manifestacije, znanje i talente ujedinili učenici banjalučkih osnovnih i srednjih škola.  

Centralnu manifestaciju u Domu omladine pratilo je oko 140 učenika iz 14 osnovnih  škola koje je pozdravila ombudsman za djecu Republike Srpske, Nada Grahovac, i naglasila da se u zaštiti djece na internetu institucije moraju dodatno ujediniti. Ombudsman za djecu ove godine ukazao je i na potrebu nadzora u realizaciji programa prevencije svih oblika nasilja nad djecom koji su sastavni dio školskog programa, te na sve češću komunikaciju učenika i nastavnika na društvenim mrežama o kojoj su stavovi učenika i nastavnika podijeljeni.

Ministrica porodice omladine i sporta, Jasmina Davidović, pozvala je učenike da imaju povjerenja u roditelje i odrasle, te da za svaki problem traže njihovu pomoć. Naglasila je  da se boravak na internetu može zamijeniti i drugim sadržajima poput čitanja, druženja s prijateljima i bavljenja sportom. Djecu su pozdravili i o svojoj ulozi u prevenciji nasilja, vaspitanju i obrazovanju djece govorili su i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Republičkog pedagoškog zavoda.

Program je ponudio muzičke numere i recitaciju u izvođenju učenika iz OŠ „Branko Ćopić", igrokaz „Greška" u kojem su učestvovali učenici OŠ „Jova Jovanović Zmaj", Gimnazije Banjaluka, Ugostiteljsko-trgovačko-turističke škole i Opće gimnazije Katoličkog školskog centra. Svoj uspjeh na Teslinom putu predstavili su učenici banjalučke Gimnazije a mladi savjetnici iz Medicinske škole i Gimnazije dali su savjete kako se ponašati kada se nasilje na internetu desi. Edukativni dio programa „Zaštita privatnosti na Fejsbuku" realizovala je predstavnica Agencije za informaciono društvo, Ljubica Predić.

Upravo ovakvim pristupom učesnici su pokazali da je internet mjesto na kojem se može učiti, igrati, glumiti, razmjenjivati korisne informacije, a ujedinjenim pristupom će se pomoći da djeca kreiraju sadržaje na internetu koji će im biti zanimljivi, ali i sigurni.