DJECA SU REKLA

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Mladi savjetnici ombudsmana za djecu proveli su dva radna dana u Laktašima na trening seminaru „Edukacija mladih savjetnika Ombudsmana za djecu za vršnjačke edukatore u oblasti prevencije porodičnog i vršnjačkog nasilja", koji je realizovan uz podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske. Mladi savjetnici došli su iz Foče, Doboja, Banjaluke i Prnjavora s ciljem da se upoznaju sa pravom na zaštitu od nasilja, o vrstama nasilja, potrebom njegovog prijavljivanja, metodama prevencije nasilja i vještinama vršnjačke edukacije, kako bi stečena znanja prenosili svojim vršnjacima.

Kako bi se ostvarili navedeni ciljevi realizovane su radionice Šta o nasilju kažu zakoni i protokoli? u kojoj su djeca na njima prilagođen način upoznata s obavezom odraslih da ih i kroz zakone štite od nasilja. Šta znamo o nasilju? je bila centralna radionica u kojoj su djeca aktivno učestvovala navodeći primjere kroz koje su bolje mogli da sagledaju ne samo vrste nasilja i njegove karakteristike, nego i posljedice koje ono ostavlja, te potrebu za prijavljivanjem i prevencijom.

Bez obzira na zahtjevnost teme, mladi savjetnici su pažljivo upijali nove informacije i provjeravali svoja dosadašnja znanja i iskustva. Atmosfera je bila otvorena i puna povjerenja, a diskusija je grupu dodatno povezala i ohrabrila da se u svojim sredinama bave ovom temom.

U popodnevnom terminu djecu je posjetila ombudsman za djecu dr Nada Grahovac, koja je s njima razgovarala ne samo o nasilju, nego i o temama koje se mogu realizovati putem saradnje Mreže mladih savjetnika i Mreže savjeta učenika (mResurs), što je izavalo posebno interesovanje.

Kako bi se pripremili za prenošonje stečenih znanja vršnjacima u školama, mladi savjetnici su kroz radionicu Šta je vršnjačka edukacij? dobili potrebna znanja o vršnjačkoj edukaciji, metodama koje mogu da koriste i posebno o ulozi vršnjačkog edukatora.  

Na kraju trening seminara djeca su izrazila svoje zadovoljstvo stečenim znanjima, druženjem, mogućnošću da otvoreno izraze svoje mišljenje i učestvuju aktivno u obradi svake teme.