DJECA SU REKLA

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Predstavnica Ombudsmana za djecu RS, posjetila je danas OŠ „Sveti Sava" u Foči.
U razgovoru sa upravom škole saznali smo da ovu vaspitno-obrazovnu ustanovu pohađaju 752 učenika, a da je školske 2016/2017 godine upisano 79 prvačića, te da se u odnosu na prethodne godine nije smanjio broj upisanih učenika. Zadovoljni su uspjehom koji postižu učenici, a posebno su ponosni  na rezultate postignute u prošloj školskoj godini na republičkim i državnim takmičenjima iz informatike, matematike, fizike i francuskog jezika, gdje njihovi učenici tradicionalno osvajaju nagrade. Savjet učenika je, kako kažu, vrlo aktivan i nastavnici mu pružaju punu podršku u radu.

Radionica na temu  „Da li znamo šta je nasilje?" održana je u odjeljenju VII razreda, učestvovalo je 29 učenika, a u radnoj atmosferi učenici su pokazali zavidna znanja iz oblasti dječijih prava i njihove zaštite. Upoznati su i sa radom Ombudsmana za djecu. O pojedinim oblicima nasilja govorili su otvoreno, dali su definicije nasilja, nisu sigurni da li bi svaki oblik nasilja prepoznali, posebno ne psihičko nasilje, ali svakako bi slučajeve nasilja nad djecom prijavili roditeljima i nastavnicima, kao i nadležnim institucijama. Svoju sredinu ne smatraju nasilnom.

Raspoloženi su za ovakav način rada i sticanja novih znanja, pa bi voljeli da se slične radionice ponovo održe na neke druge teme iz oblasti zaštite dječijih prava.