DJECA SU REKLA

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Nakon radnog dijela Konferencije Mreže savjeta učenika Republike Srpske, koji je održan u Trening centru Bardača, predstavnici mResursa, zaključke su prezentovali danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Konferenciju je organizovao Omladinski komunikativni centar pod pokroviteljstvom Ministarstva porodice, omladine i sporta. Učenike je pozdravio predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, a predsjedavajuća Vijeća naroda, generalni sekretar NS, narodni poslanici, ombudsman za djecu i predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture i Ministarstva porodice, omladine i sporta, Republičkog pedagoškog zavoda, pored obraćanja učenicima spremno su odgovarali na njihova pitanja.

MResurs predstavlja interese oko 45.000 srednjoškolaca iz 89 škola, a njihov plan rada za školsku 2016/2017. godinu predstavila je Kristina Kovač, predsjednica mResursa iz Opšte gimnazije Pale. Pitanja srednjoškolaca odnosila su se na mogućnost njihove dodatne edukacije, učešće savjeta učenika u radu nastavničkih vijeća, unapređenje i izmjene NPP i posebno na učenje mladih o reproduktivnom zdravlju.

Ombudsman za djecu Nada Grahovac plasirala je dvije teme i to komunikacija učenika i nastavnika putem društvenih mreža i pitanje uređenja školskih sajtova koji bi trebalo da sadrže osnovne pravne akte svake škole kako bi s njima bili upoznati i učenici i roditelji.