DJECA SU REKLA

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

U okviru „Dječije nedjelje" nastavljene su aktivnosti s djecom, ovaj put s osnovcima. Ombudsman za djecu u saradnji s Muzejem i World Vision BiH organizovao je lijepo popodnevno druženje za oko 100 učenika OŠ „Vojislav ilić" iz Krupe na Vrbasu i „Petar Kočić" iz Kola, kojima se pridružilo i 25-oro djece iz Dječijeg doma „Rada Vranješević". Cilj ovog okupljanja bio je djeci ponuditi kulturne sadržaje i omogućiti im da kroz njih ne samo nauče nešto novo nego i da se druže i dožive atmosferu kulturnih ustanova.

Djeci su dobrodošlicu poželjele predstavnice Ombudsmana za djecu i Muzeja, a zatim su obišli stalnu muzejsku postavku u kojoj su svi s velikim zanimanjem razgledali eksponate. U razgovoru s osnovcima smo saznali da su njihova prava da uče, da se igraju, da slušaju odrasle i da njihova prava treba da štite i mama i tata i učitelji i vaspitači. Nakon osvježenja vesela grupa prošetala je do Dječijeg pozorišta u kojem je, samo za njih, izvedena pretpremijera predstave „Mačak u čizmama". Za mnoge od njih ovo je bila prva posjeta pozorištu i prvi susret s glumcima, lutkama, pozorišnom scenom, pa nisu krili zadovoljstvo ni štedjeli dlanove da ih nagrade velikim apaluzom.

Puni utisaka mališani iz Kola i Krupe na Vrbasu su u pratnji nastavnika i osoblja World Vision krenuli svojim kućama, a djeca iz Doma „Rada Vranješević" u pratnji vaspitača i predstavnica Institucije i Muzeja potražili su toplo osvježenje kojim su završili ovo lijepo druženje.