DJECA SU REKLA

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

U povodu „Dječije nedjelje" predstavnica Ombudsmana za djecu posjetila je SŠ „28.juni" u Istočnom Novom Sarajevu i u razgovoru sa pomoćnicom direktora saznala da ova škola provodi niz aktivnosti na obilježavanju „Dječije nedjelje", a posebno je istaknuta akcija prikupljanja knjiga za osnovce i srednjoškolce, koju su organizovali učenici ove ustanove.

U razgovoru smo saznali da školu trenutno pohađa 506 učenika, koji se obrazuju u strukama: elektrotehnika, ugostiteljstvo i turizam, zatim za saobraćajne tehničare, kozmetičke tehničare i frizere. Učenici se ističu u vannastavnim aktivnostima, a pohvalili su se uspjehom učenice IV razreda Milene Mihić, koja je na konkursu Ministarstva prosvjete i kulture za literarni rad na temu Jasenovac osvojila prvu nagradu.

U drugom dijelu posjete sa učenicima jednog odjeljenja drugog razreda turističkih tehničara, održana je radionica na temu "Da li znamo šta je nasilje?". U razgovoru s djecom bilo je jasno da o temi dosta znaju. Smatraju da nasilje jeste prisutno među mladima i da se o njemu nedovoljno govori. Ističu da je posebno prisutno verbalno nasilje, mada svoju školu ne prepoznaju kao sredinu u kojoj se učenici nasilno ponašaju.

Otvoreni su za razgovor, žele da stiču nova znanja, a eventualne slučajeve nasilja prijavili bi pedagogu, roditeljima i nadležnim institucijama.