DJECA SU REKLA

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Predstavnici Institucije, u okviru „Dječije nedjelje", posjetili su OŠ „Georgius Papandreu" u Aleksandrovcu kako bi sa učenicima jednog odjeljenja šestog razreda realizovali radionicu „Da li znamo šta je nasilje?". Početak posjete ukazivao je da učenici dosta znaju o nasilju, njegovim vrstama i karakteristikama, a tokom radionice iznosili su i primjere. U vrlo živoj diskusiji postavljali su pitanja kako riješiti sukobe, kako zaustaviti one koji govore ružne riječi, izazivaju, tuku se. Odgovore su ponudili i sami: treba se mijenjati i svako treba da se potrudi da svojim ponašanjem ne ugrozi druge.

Posebna je tema bila nasilje putem interneta, gdje su djeca iako svjesna da na društvenim mrežama mogu biti izložena nasilju, ipak samouvjereno govorila o velikom broju „fejsbuk prijatelja" koje imaju.

Učenici su znali da treba da prijave nasilje i to nastavnicima, roditeljima, psihologu i pedagogu, a istakli su da često u školi na časovima razgovaraju o nasilju.

U razgovoru sa školskim psihologom saznali smo da je ovo škola koju pohađa 534 učenika u 23 odjeljenja, te da se svake godine smanjuje broj učenika. Savjet učenika je veoma aktivan i spremaju se da opreme ljetnu učionicu koju bi koristili za nastavne i vannastavne aktivnosti, a u pripremi je i sanduče za učenička pitanja.