DJECA SU REKLA

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Svake godine, Ombudsman za djecu počinje Dječiju nedjelju druženjem s najmlađima. Tim povodom Ombudsman za djecu u saradnji s Muzejom Republike Srpske realizovao je edukativno-kreativnu radionicu „U potrazi za dječijim pravima". U potrazi za blagom dječijih prava bili su mališani iz vrtića „Ježeva kućica", „Cvrčak" i „Luna" a pridružila su im se i djeca iz vrtića „Mašta".

Nestrpljive mališane pozdravila je Ombudsman za djecu Nada Grahovac koja je posebno odraslima prenijela poruku da svaka sedmica u godini treba da bude posvećena djeci, a Nataša Nogo iz pedagoške službe Muzeja zaželjela je djeci dobrodošlicu u svijet Muzeja.

Djeca su predstavila svoja znanja o pravima djeteta kroz prigodne recitacije i na spontan način zatražili da se poštuje njihovo pravo na ljubav, igru, mišljenje i pažnju. Zatim ih je Zlata Hadžić-Bajrić, zamjenica ombudsmana za djecu, povela u potragu za blagom koje je bilo skriveno među muzejskim eksponatima. Pračovjek, biljni i životinjski svijet, stari muzički instrumenti, koliba i ognjište oživjeli su balonima i skrivenim blagom koje su uz veliku radost mališani sakupljali razmišljajući o pravima na obrazovanje, na zdravu prirodu, na igru i naravno porodicu.

Punih ruku i duša djeca su završila radionicu i zapjevala, a ni kišan dan nije mogao da naruši radost njihovog uspješnog istraživačkog pohoda za pravima djeteta.