DJECA SU REKLA

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

U OŠ „Sveti Sava" u Kotor Varoši i OŠ „P. P. Njegoš" u Maslovarama okupilo se pedesatak učenika, članova projekta Inkluzija u akciji  kako bi učestvovali u centralnoj radionici koja je imala edukativno - kreativni karakter. Radionica je dio aktivnosti koje je realizovao Ombudsman za djecu Republike Srpske u saradnji sa World Vision BiH.

U OŠ „Sveti Sava" radionici su prisustvovali i članovi kreativne sekcije sa svojom nastavnicom, što je radionici dalo dodatnu živost, energiju i kreativnost, a atmosfera je bila odlična.

Učenici su dobili majice sa natpisom Inkluzija koje su, svako po svojoj želji, ukrašavali. U veseloj atmosferi dječaci i djevojčice, viši i niži razredi, oni koji su već uključeni u neke sekcije i oni koji nisu, članovi Savjeta učenika i oni koji nisu, zajedno su osmišljavali šare, lijepili, crtali, kreirali, savjetovali jedni druge. Cilj im je bio zajednički - pokazati da svako dijete ima maštu, da svako želi da bude jedinstveno, da svako ima šta da pokaže i da svako može da nauči od svakog. Majice su začas dobijale lica svojih kreatora i niko nije mogao reći koja je najljepša, a na svaku se računalo, te je tako ispunjen cilj cijelog projekta da djeca nauče da svako dijete ima pravo biti uključeno u sve aktivnosti u skladu sa svojim mogućnostima.

Kada smo se rastajali djeca su se ponosno fotografisala u svojim kreacijama i rekli su da u vezi inkluzije najbolje pamte to, da takvi kakvi jesu mogu biti dio svijeta koji ih okružuje i mogu doprinijeti da taj svijet bude ljepši i bolji.