DJECA SU REKLA

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Međunarodni festival „Dječije carstvo" je festival dječije poezije koji se održava već deset godina i koji je svojom veličinom, brojnošću učesnika i kvalitetom stekao ugled, kako među djecom i školama, tako i među piscima i kulturnim radnicima, ne samo u RS i BiH, nego i u cijelom regionu.

Deseti festival je započeo 20.04.2016.godine opštinskim i republičkim takmičenjem u recitovanju, a nastavljen druženjem sa pjesnicima iz regiona, te dodjelom nagrade „Princ dječijeg carstva" i otvaranjem manifestacije 10. Međunarodni festival Dječije carstvo", a zatvoriće se kreativnim radionicama sa djecom  29.04.2016. godine.

Finale 10. Međunarodnog festivala okupilo je djecu pjesnike iz cijelog regiona, njihove roditelje i ostale brojne ljubitelje poezije, a otvorila ga je Marina Simović Nišević, predstavnica Ombudsmana za djecu Republike Srpske. Mladi finalisti, ljubitelji poezije recitovali su svoje stihove o ljubavi, drugarstvu, porodici i školi i sa puno energije i mašte dočarali svijet dječijeg odrastanja.

Finale je zatvoreno dodjelom nagrada u mlađoj i starijoj kategoriji, te dodjelom prestižne nagrade „Mali princ dječijeg carstva", koju je osvojio Lav Lukić, učenik OŠ "Nikola Tesla" iz Beograda.