DJECA SU REKLA

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

U Republici Srpskoj Međunarodni dan bezbjednog interneta obilježava se već šest godina i svake godine pridružuje nam se sve veći broj institucija i organizacija koje na ovaj dan organizuju razne aktivnosti kojima promovišu siguran internet. Ombudsman za djecu Republike Srpske i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske danas su u Osnovnoj školi Petar Petrović Njegoš organizovali Centralnu manifestaciju povodom obilježavanja Međunarodnog dana sigurnog interneta a ove godine pod sloganom „Igraj svoju ulogu za bolji internet".

Prisutnim učenicima, roditeljima, nastavnicima i predstavnicima institucija i organizacija obratila su se direktorica škole gđa Đorđa Grajić koja je izrazila zadovoljstvo što su ove godine domaćini, a potom su se govoreći o važnosti sigurnog korištenja interneta, njegovim prednostima i rizicima, obratili ombudsman za djecu Nada Grahovac, direktor policije Gojko Vasić i pomoćnica u Ministarstvu porodice, omladine i sporta gđa Branka Malešević.

Poseban pečat manifestaciji dali su učenici OŠ „Jova Jovanović Zmaj" koji su pokazali kako se i stihovima i igrom može razmišljati o internetu. Oni su odigrali i kratak igrokaz kojim su svojim vršnjacima i odraslima pokazali da djeca mogu lako postati žrtve na internetu.

Tokom manifestacije predstavnica MUP-a Jelena Kecman prezentovala je edukativni rad policije na zaštiti djece na internetu, a Branka Malešević je predstavila aktivnosti Komiteta za borbu protiv govora mržnje na internetu Republike Srpske. Zamjenica Ombudsmana za djecu Zlata Hadžić- Bajrić iznijela je prve podatke iz kratke ankete o komunikaciji učenika i nastavnika putem društvenih mreža. Tatjana Duronjić, prof. komunikologije za kraj je svima skrenula pažnju da je internet stvorio novi prostor i novo vrijeme u kojem treba da budemo uz djecu.

S manifestacije je poslata poruka da je ovaj dan prilika da razmislimo kako svako od nas može odigrati svoju ulogu kako bi internet postao bolje i sigurnije mjesto za svakog od nas.