DJECA SU REKLA

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana dječijih prava, kancelarija Ombudsmana za djecu Republike Srpske u Doboju, organizovala je okrugli sto na temu "Pravo na obrazovanje djece sa poteškoćama u razvoju - podrška asistenta".

Okrugli sto je održan u prostorijama Fondacije „Centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju" a učesnici su pored predstavnika Fondacije, bili i predstavnici Centra za socijalni rad, Udruženja za pomoć djeci sa poteškoćama u razvoju, osnovnih škola "Vuk Stefanović Karadžić", i "Sveti Sava", Ugostiteljske i trgovinske škole iz Doboja, te pojedinci koji su angažovani kao asistenti u nastavi.

Razgovaralo se o obrazovnim potrebama djece sa poteškoćama u razvoju, te izazovima sa kojima se djeca i njihovi roditelji, ali i vaspitno-obrazovne institucije susreću prilikom uključivanja djece u proces nastave. Posebno je razgovarano o potrebi angažovanja i položaju asistenata u nastavi, kao i problemima koji prate taj angažman.
 
Učesnici su se složili o potrebi preciznog normativnog uređenja položaja i uloge asistenta u nastavi i dogovorili nastavak međusobne saradnje u ovoj oblasti, u cilju ostvarivanja prava i najboljeg interesa djece sa poteškoćama u razvoju u polju obrazovanja.