ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

У организацији Омладинског комуникативног центра, под покровитељством Министарства породице, омладине и спорта РС, од 11-13. новембра одржана је IX Конференција Мреже савјета ученика Републике Српске (мРЕСУРС).

Радни дио Конференције одржан је у Тренинг центру Бардача код Српца, а закључци Конференције презентовани су у Бањалуци у згради Народне скупштине.

На Конференцији су учествовали предсједници савјета ученика из свих средњих школа Републике Српске, који су овом приликом представили досадашње резултате у раду, издвојили проблеме са којима се сусрећу, дефинисали заједнички план рада, те приоритете на којима ће радити током школске године.

Омбудсман за дјецу, др Нада Граховац, обраћајући се учесницима Конференције изразила је задовољство сарадњом са савјетима ученика и подсјетила да су циљеви образовања дефинисани законом и да су усмјерени на припрему за свијет одраслих и самосталан живот у њему, а то измедју осталог значи да школа мора омогућити дјеци право на партиципацију - изражавање мишљења и учешће у свим активностима у школи које се тичу ученика.

У свом обраћању помоћница министра из Министарства породице, омладине и спорта, гђа Бранка Малешевић, нагласила је да је циљ овог скупа едуковање представника савјета ученика из 88 средњих школа из 45 општина Републике Српске да што боље заступају и промовишу интересе средњошколаца, те да су неки од приоритета Мреже савјета ученика активности на повезивању образовања и тржишта рада, односно иницијатива за отварање нових смјерова у складу са потребама тржишта рада. Истакла је и важност одржавање практичне наставе у средњим школама, информисања средњошколаца о проблему корупције и њеном препознавању, те радионица против говора мржње на интернету.

Директор Омладинског комуникативног центра из Бањалуке, Саша Марковић, рекао  је да ова организација пружа подршку ученичком организовању протеклих 15 година, што ће чинити и у будућности.

Предсједник Мреже савјета ученика Републике Српске, Маријана Гојковић, сматра да у средњим школама постоји проблем недостатка праксе, неинформисаности професора о раду савјета ученика, те неадекватног облачења и истакла важност неформалног образовања, које ће им у будућности пуно значити.

Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске издвојило је и ове године 20.000 КМ за подршку раду Мреже савјета ученика средњих школа Републике Српске и за реализацију ове Конференције.