ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Представник Омбудсмана за дјецу РС, из канцеларије у Добоју посјетио је данас Средњошколски центар „Вук Караџић" у Лопарама.

Ова школска установа је, као и многе друге суочена са проблемом све мањег броја ученика. Школу тренутно похађа око 300 ученика, а у разговору са директором сазнали смо да идуће године очекују и мањи број, с обзиром на број дјеце која завршавају основну школу. Сазнали смо да се ученици школују у четири струке, настава је организована у двије смјене, а школа је опремљена савременим средствима за извођење наставе.

Радионица на тему „Да ли знамо шта је насиље?", организована је за ученике трећег разреда Гимназије. Неколико њих већ су чули за институцију Омбудсмана за дјецу, а сви су показали да много знају о насиљу. Како кажу о томе су разговарали са својим наставницима, а учествовали су и на радионицама о тој теми. Лако су одредили појам и врсте насиља, а разговарало се и о томе како препознати жртву насиља и какве посљедице насиље оставља на жртву. Износили су и своја мишљења о начину на који би помогли уоченој жртви насиља. Истакли су да су Лопаре мало мјесто у којем се већина међусобно познаје, те да је то разлог што насиља у њиховој средини има мање него у већим мјестима, а и ако се догоди, најчешће се ради о вербалном насиљу. Похвалили су се да слободно вријеме често проводе бавећи се спортом, културно умјетничким радом и дружећи се са вршњацима, што такође доприноси смањењу вршњачког насиља у њиховој средини.