ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Представница Омбудсмана за дјецу Републике Српске, канцеларија у Фочи посјетила је данас ОШ „Свети Сава" у Источном Новом Сарајеву. Школу похађају 972 ученика, а настава је организована у двије смјене. Ученици се истичу у наставним и ваннаставним активностима, освајају бројне награде на школским такмичењима, а Савјет ученика је активан и добро сарађује са Савјетом родитеља у остваривању планираних активности. Школа има једну подручну школу у Тилави.

Већ на самом улазу у школу евидентна је брига о добробити дјеце, хигијена је на завидном нивоу, а са зидова се смјеше портрети ученика који су претходних година завршили ову школу.
 
У једном одјељењу VIII разреда, са ученицима из Подручне школе организована је радионица „Да ли знамо шта је насиље?". Ученицима је представљена институција Омбудсмана за дјецу, о којој су доста знали, а разговарало се и о основним одредбама Протокола о поступању у случају насиља, злостављања или занемаривања дјеце. О појединим облицима насиља, као што су физичко, вербално, насиље путем интернета и мобилних телефона дјеца доста знају, али им забуну ствара, како кажу, психичко насиље, јер је овај облик насиља тешко препознати.

Овакве радионице ученици сматрају занимљивим и корисним јер им омогућавају стицање нових знања на мало другачији начин.