ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Представници Омбудсмана за дјецу посјетили су данас ОШ „Бранислав Нушић", школу с дугом традицијом, која се налази  на самом улазу у град. Дјеца која похађају школу углавном станују на брдовитом терену који се диже изнад самог Врбаса и који сваке године броји мање становника а школа све мање ученика.

Из разговора са педагогом сазнали смо да школе с мањим бројем ђака имају и своје предности и недостатке, али оно што је важно јесте да је школа отворена и доступна родитељима и ученицима за сва питања и проблеме.

Радионица „Да ли знамо шта је насиље?" организована је за ученике представнике петог и шестог разреда па је била њима и прилагођена. Тема им није била непозната јер су већ, како кажу, о насиљу разговарали са учитељицом, наставницима, разредницима и педагогом, али и са родитељима. То им је помогло да заједно дефинишемо насиље, а онда су дјеца имала задатак да разврстају облике насилног понашања као физичко, психичко, вербално и насиље на интернету. Лоптице са написаним облицима насилног понашања лако су препознавали, али су им проблем представљали неки облици који истовремено могу бити и психичко и вербално и насиље на интернету. Заједничким сугестијама и размјеном мишљења рјешавали смо и те проблеме и усвајали нова знања.

На крају радионице дјеца су се сложила да није било досадно, да су задовољна радионицом и да су научили нешто ново, што је и био циљ наше посјете.