DJECA SU REKLA

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Predstavnici Ombudsmana za djecu posjetili su danas OŠ „Branislav Nušić", školu s dugom tradicijom, koja se nalazi  na samom ulazu u grad. Djeca koja pohađaju školu uglavnom stanuju na brdovitom terenu koji se diže iznad samog Vrbasa i koji svake godine broji manje stanovnika a škola sve manje učenika.

Iz razgovora sa pedagogom saznali smo da škole s manjim brojem đaka imaju i svoje prednosti i nedostatke, ali ono što je važno jeste da je škola otvorena i dostupna roditeljima i učenicima za sva pitanja i probleme.

Radionica „Da li znamo šta je nasilje?" organizovana je za učenike predstavnike petog i šestog razreda pa je bila njima i prilagođena. Tema im nije bila nepoznata jer su već, kako kažu, o nasilju razgovarali sa učiteljicom, nastavnicima, razrednicima i pedagogom, ali i sa roditeljima. To im je pomoglo da zajedno definišemo nasilje, a onda su djeca imala zadatak da razvrstaju oblike nasilnog ponašanja kao fizičko, psihičko, verbalno i nasilje na internetu. Loptice sa napisanim oblicima nasilnog ponašanja lako su prepoznavali, ali su im problem predstavljali neki oblici koji istovremeno mogu biti i psihičko i verbalno i nasilje na internetu. Zajedničkim sugestijama i razmjenom mišljenja rješavali smo i te probleme i usvajali nova znanja.

Na kraju radionice djeca su se složila da nije bilo dosadno, da su zadovoljna radionicom i da su naučili nešto novo, što je i bio cilj naše posjete.