DJECA SU REKLA

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Ovaj sunčani jesenji dan odveo nas je danas u Nevesinje, gdje je predstavnica
Ombudsmana za djecu Republike Srpske, kancelarija u Foči, u nastavku aktivnosti „O tvojim pravima u tvojoj školi", posjetila Srednjoškolski centar „Aleksa Šantić".

U razgovoru sa direktorom škole saznali smo da ovu vaspitno-obrazovnu ustanovu pohađa 584 učenika, nastava se odvija u jednoj smjeni, a učenici se obrazuju za sledeće struke: Gimnazija-opšti smjer, ekonomija, pravo i trgovina - zanimanja ekonomskog i poslovnopravnog tehničara i mašinstvo i obrada metala - zanimanja mašinski tehničar i tehničar za kompjutersko konstruisanje.

Zahvaljujući donaciji Japanske ambasade, ustanova je bogatija za novi kabinet za informatiku, koji je opremljen sa 20 novih računara, što će doprinijeti kvalitetnijem odvijanju nastave iz ovog predmeta.

U drugom dijelu posjete u III razredu Poslovno-pravnih tehničara održana je radionica „Da li znamo šta je nasilje?". Učenici podijeljeni u grupe, vrlo uspješno su obrađivali pojedine oblike nasilja. Kako kažu, nemaju saznanja o nasilju nad djecom u svojoj sredini, a smatraju da je najteži oblik nasilja psihičko nasilje. Složili su se da treba biti oprezan na društvenim mrežama i ne objavljivati lične podatke.
Radionicu su ocjenili kao vrlo dobar način edukacije.