ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Представници Омбудсмана за дјецу Републике Српске, данас су посјетили Основну школу „Свети Сава" у Бањалуци. Школу похађају 1304 ученика у 54 одјељења, а настава се одвија у двије смјене. Иако је број ученика велики, а школа пространа, од стручне службе смо сазнали да ова школа дијели судбину многих школа те да број дјеце опада.

Радионица из циклуса О твојим правима у твојој школи, која је ове године посвећена препознавању и превенцији насиља реализована је за чланове Савјета ученика од шестог до деветог разреда. Комуникација с ученицима брзо је успостављена и није им било тешко дефинисати насиље и његове врсте. Дјеца су примијетила да су све врсте насиља међусобно повезане, те да се физичко насиље најлакше препознаје по повредама на тијелу, али и по повучености и постиђености жртве. На питање коме би пријавили насиље ученици су навели да је то директор, али и разредник и педагог и психолог.

Разговарајући с дјецом о њиховим правима сазнали смо да многа права познају, али да до сада нису чули за Омбудсман за дјецу, те су им представници Институције појаснили надлежности и овлашћења и упутили их на то да се и сами могу обратити са свим питањима у вези остваривања, промоције и заштите њихових права.