ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

У наставку активности „О твојим правима у твојој школи", представница Омбудсмана за дјецу, канцеларија у Фочи, посјетила је Средњошколски центар у Рудом. У кратком разговору са управом школе сазнали смо да ову установу похађају 153 ученика и да се образују за разне струке: Гимназија-општи смјер, Саобраћајна-занимања техничар друмског саобраћаја и возач моторних возила, Машинство и обрада метала -занимање машински техничар, машински техничар за компјутерско конструисање и аутомеханичар. Ученици се истичу и у бројним ваннаставним активностима.

У другом дијелу посјете у II разреду Гимназије одржана је радионица на тему „Да ли знамо шта је насиље?". Ученицима је представљена институција Омбудсмана за дјецу, разговарало се о УН конвенцији о правима дјетета и основним одредбама Протокола о поступању у случају насиља, злостављања или занемаривања дјеце, са чијим одредбама су се, како кажу, упознали на часовима из демократије.

У разговору о насиљу и његовим облицима, ученици су се сложили да је психичко за разлику од физичког насиља најтеже препознати, а да је вербално насиље најзаступљеније. О уоченим случајевима насиља прво би разговарали са својим родитељима,a нису им познати случајеви насиља у њиховој средини.