ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Представници Омбудсмана за дјецу посјетили су данас  ОШ „Др Младен Стојановић" у Јошавци, гдје су разговарали са стручном службом школе и реализовали радионицу из циклуса О твојим правима у твојој школи.

Сазнали смо да школа броји 311 ученика, а настава се одвија у централној и 5 подручних школа. Иако школа покрива велико уписно подручје број дјеце је све мањи.
У разговору с педагогом и психологом сазнали смо да у школи нема вршњачког насиља, а нису примијетили ни да је неко дијете жртва породичног насиља. Прошле године су велики дио васпитног рада посветили теми препознавања и превенције насиља, што се видјело и касније на радионици која је одржана са представницима Савјета ученика.

Радионици је присуствовало 24 ученика од шестог до деветог разреда. У уводном дијелу радионице, представници Омбудсмана за дјецу упознали су ученике са надлежностима и овлашћењима Институције, при чему су им скренули пажњу да и они могу да се обрате Омбудсману за дјецу.

Дјеца су радионици приступила са великим интересовањем и спремношћу да говоре о датој теми. Показали су да знају све врсте насиља и да могу препознати њихове карактеристике. Посебно добро су анализирали психичко насиље и насиље путем интернета, али сматрају да имају довољно знања да се могу заштити од насиља на интернету.

На питање коме би се обратили у случајевима насиља навели су прије свега родитеље, а затим наставнике и стручну службу школе.