DJECA SU REKLA

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Ombudsman za djecu i Muzej Republike Srpske ove godine su zajedno, povodom Dječije nedjelje, organizovali druženje i radionicu sa djecom iz Doma „Rada Vranješević", uz učešće mladih savjetnika ombudsmana za djecu. Dr Nada Grahovac, pozdravila je djecu i porazgovarala s njima o značaju Dječije nedjelje.

Radionicu „Imam pravo na igru" realizovale su Nataša Nogo, muzejski pedagog i Zlata Hadžić-Bajrić, zamjenica ombudsmana za djecu, koje su s djecom razgovarale o značaju igre, rekreacije, kulturnih aktivnosti. Djeca su govorila o igrama, o korištenju interneta u zabavne svrhe, o sportskim i ostalim organizovanim aktivnostima u Domu, ali i u školi. S obzirom da je igračka sastavni dio odrastanja svakog djeteta, posebno je bilo interesantno vidjeti igračke iz 19. vijeka i uporediti ih sa današnjim.

Važnost igre za razvijanje kreativnosti, mašte i socijalizaciju djece poznata je činjenica, a danas smo bili svjedoci da svako dijete ima svoje specifične zahtjeve vezane za ostvarivanje ovog prava, te je na nama odraslima da im to omogućimo i da ih podržimo u ostvarivanju i ovog prava.