DJECA SU REKLA

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Ombudsman za djecu u saradnji sa Muzejem Republike Srpske započeo je Dječiju nedjelju druženjem sa predškolcima i osnovcima. Mališane iz vrtića „Buba mara", Pinokio" i „Dora" i osnovce iz škola „Dositej Obradović", „Branko Radičević" i „Ivo Andrić", te njihove vaspitače, nastavnike, pedagoge, roditelje i druge goste pozdravila je direktorica Muzeja, gđa Nada Puvačić koja je rekla da Muzej svoja vrata rado otvara djeci i nudi sadržaje koji su za njih kreirani. Ona je naglasila da se Dječija nedjelja već 10 godina obilježava u Muzeju i da svake godine iznova okuplja djecu koja prostor Muzeja doživljavaju kao mjesto za radionice, priredbe i druženje.

Manifestaciju je otvorila ombudsman za djecu, dr Nada Grahovac koja je istakla da svake godine obilježavamo Dječiji nedjelju, ali da djeca svoja prava treba da ostvaruju svaki dan, te da prava djeteta nisu ništa drugo nego potrebe na njihovom putu odrastanja. 

Nakon pozdravnih obraćanja, tridesetak mališana iz vrtića „Buba mara", Pinokio" i „Dora" u muzejskom prostoru održali su radionicu Srećna djeca-srećni ljudi u kojoj su predškolci glumili šta žele da budu kada porastu. Djeca su u spontanoj atmosferi pokazala šta znaju o ljekarima, policajcima, frizerima, krojačima, učiteljima, sportistima, bankarima, trgovcima, kuharima i umjetnicima. Nizale su se glumačke, recitatorske, sportske i umjetničke tačke, a odrasli su mogli da se uvjere koliko je važno da u najmlađem uzrastu, kroz igru podstičemo dječiju kreativnost, maštu i znanje kako bi sutra bili srećni i zadovoljni ljudi.

U okviru manifestacije, u Muzeju su izloženi likovni radovi učenika osnovnih škola „Dositej Obradović", „Branko Radičević" i „Ivo Andrić" pod nazivom Iz porodičnog albuma, koji su motivima sezali u daleku prošlost, ali i u savremeni porodični život slikovito prikazujući njegove vrijednosti.