ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Чланови савјета ученика и дјечијих омладинских одбора из ОШ „П. П. Његош" Масловаре и ОШ „Свети Сава" Котор Варош, учествовали су на Тренинг семинару „Здрави животни стилови˝ који је дио програма „Побољшање услова образовања и развој животних вјештина˝ који реализује World Vision.

Тренинг семинар био је подијељен на три радионице: Здрава исхрана, У здравом тијелу здрав дух и Заштита животне средине, а циљ им је био едукација дјеце о праву на заштиту здравља, праву на игру и рекреацију, те праву на живот у здравој средини.

Ученици су током прве радионице „Здрава исхрана" били подијељени у 5 група са задатком да кроз мали куварски шоу осмислиле здраве оброке. Дјеца су од понуђених намирница направила јеловнике, те су у евалуацији сви заједно процјењивали колико су здрав оброк креирали. У врло живој и опуштеној атмосфери дјеца су усвојила основна знања о пирамиди здраве исхране, прехрамбеним навикама, важности редовне и умјерене конзумације хране.

Радионица „У здравом тијелу здрав дух" почела је разговором о важности физичке активности и врло је занимљиво да су сви присутни ученици потврдили да су укључени у неку спортску активност. Поред значаја за њихов физички развој, сви су се сложили да је физичка активност важна и за добро расположење и дружење. Како бисмо на дјелу показали да је то тачно, млади савјетник и један ученик показали су лагане вјежбе за разгибавање у којима су заједно учествовали и дјеца и едукатори.

Трећа радионица „Заштита животне средине", почела је дефинисањем екологије и испитивањем ставова дјеце о потреби очувања чистог ваздуха, воде, земљишта, а дјеца су износила приједлоге како они као појединци могу дати свој допринос. У практичном дијелу радионице ученици су од искориштених пластичних флаша направили саксије и посадили цвијеће. Сви су били одушевљени резултатом, а ове интересантне саксије красиће просторије њихових школа као успомена на један лијеп дан проведен у учењу и дружењу.

Тренинг семинар водила је замјеница омбудсмана за дјецу Злата Хаџић-Бајрић у сарадњи с младим савјетницима Сњежаном Ђошан и Марком Грујићем.