ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Омбудсман за дјецу већ шесту годину за редом реализује радионице „О твојим правима у твојој школи" у основним и средњим школама широм Републике Српске, с циљем едукације ученика о правима дјетета. Ове године представници Институције разговараће са ученицима из 27 школа о теми „Да ли знамо шта је насиље?".

Како је упознавање дјеце с правом на заштиту од насиља, злостављања и занемаривања које им гарантује УН Конвенција о правима дјетета ушло у Наставни план и програм, као обавезна тема на часовима одјељењске заједнице, Институција ће овим радионицама дати свој допринос теми.

Прва радионица ове године одржана је у одјељењу осмог разреда основне школе „Вук Стефановић Караџић" у Козарској Дубици.  

На почетку радионице ученицима је представљена институција Омбудсмана за дјецу, а дјеца су показала спремност за сарадњу и разговор о теми насиља. Сазнали смо да су у школи већ разговарали о насиљу и то на часовима одјељењске заједнице. Одмах на почетку радионице, показали су да познају све врсте насиља, како га препознати и коме пријавити.

Највише интереса дјеца су показала за насиље путем интернета, те су живо дискутовали о томе и тражили додатне информације. Посебна пажња посвећена је разговору о предностима и ризицима коришћења друштвених мрежа.
 
Пред крај радионице дјеца су упозната са основним одредбама Протокола о поступању у случајевима вршњачког насиља и Протокола о поступању у случају насиља, злостављања или занемаривања дјеце.