ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

У уторак 1.септембра школско звоно ће огласити почетак нове школске године.
Сваки почетак нове школске године, пред родитељима исте бриге - наручити књиге, набавити школски прибор, торбу, нову одјећу и обућу за дјецу, али и изазови пред којима ће се дјеца наћи и њихова спремност да на исте одговоре.
Први дан школе посебно је важан догађај за дјевојчице и дјечаке који ће први пут сјести у школске клупе. То је дан који се обично памти цијелог живота, зато је важно да њихово укључивање у школску средину буде што успјешније и да почетак најљепшег периода њиховог одрастања доприносе развоју позитивног става према школи и учењу уопште.
Уз све бриге са којима се припремају за нову школску годину, за дијете је врло важан позитиван став родитеља према школи. Важно је да дијете зна да има подршку. То не значи да ћемо читати лекције и писати домаће задатке умјесто дјетета, већ да ћемо му указати на погрешке које чини и подстакнути га и охрабрити да их сам исправи, то значи научити дијете да учи, да вјерује у себе и своје способности, да зна да је успјех у школи само посљедица марљивог рада и да је зато важно учити редовно и континуирано. Зато је важно похвалити сваки дјететов успјех, посебно напор који је уложио, то је много важније од оцјене коју је добио.
За остваривање циљева образовања дефинисаних законом и најбољег интереса дјеце у остваривању њихових права у образовном систему, посебно је важан партнерски однос родитеља и школе који се заснива на сталној сарадњи и комуникацији, међусобном уважавању и заједничком доприносу успјеху сваког дјетета. Зато, на почетку нове школске године треба искористити све могућности да то партнерство буде дио школске праксе, јер само тако ћемо одговорити на потребе дјеце и осигурати да њихов најбољи интерес буде заједнички приоритет.
На свим запосленим у образовном систему је да у датим условима учине максимално могуће да се свако дијете и сваки дан у школи осјећа прихваћеним и једнако вриједним и да сваки дан у школи прати радост првог дана школе.
Свим ученицима, родитељима и наставницима желим срећан почетак нове школске године.

Омбудсман за дјецу
др Нада Граховац