DJECA SU REKLA

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Tridesetak učenika osnovnih škola „Sveti Sava˝ iz Kotor Varoši i „P.P.Njegoš˝ iz Maslovara, koji su i članovi savjeta učenika i dječijih omladinskih odbora, učestvovalo je na Trening seminaru „Razvoj životnih vještina˝ u okviru programa „Poboljšanje uslova obrazovanja i razvoj životnih vještina˝ koji realizuje World Vision.

Na Hajdučkim vodama učenici su sticali osnovna znanja o vještinama koje su im neophodne kako bi se bolje snašli u komunikaciji, prepoznavanju emocija, timskom radu i saradnji, donošenju odluka i razvijanju kritičkog mišljenja. Svaka od radionica tražila je puno angažovanje i pojedinačno i grupno, a kako su metode rada bile gluma, debata, oponašanje i igra, i učenici i treneri radili su s puno dobre energije.

Ova grupa djece posebno je bila zainteresovana za radionicu o razvijanju kritičkog mišljenja, tokom koje su vrlo zrelo i promišljeno iznosili svoje stavove o zadatoj temi „Da li treba ograničiti slobodu govora?".

Pored ciljeva koji su predviđeni programom, ostvareno je i lijepo druženje i stvorena nova prijateljstva i učvršćeno povjerenje među učenicima. Učenici su sa ovog trening seminara ponijeli i utiske iz Manastiru Liplje, koji su obišli u povratku.

Učenicima su u savladavanju znanja o životnim vještinama pomogli njihovi vršnjaci, mladi savjetnici Snježana Đošan, Saša Trivić i Nikolina Jovanić u pratnji zamjenice ombudsmana za djecu.