ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Омбудсман за дјецу Републике Српске у сарадњи са World Vision у БиХ био је излагач на другом по реду Сајму за дјецу и породицу који је одржан од 16-17.маја у дворани „Борик" у Бањалуци. Институција је вођена прошлогодишњим добрим искуством које је имала учешћем на Сајму, ове године реализовала низ активности у које су се с посебним еланом укључили и млади савјетници Омбудсмана за дјецу.

У суботу су у Креативном кутку изведене двије радионице „Да ли знамо шта је насиље?" на којима је преко тридесет основаца из школа „Георги Стојков Раковски" из Бањалуке и „Милош Дујић" из Челинца показало шта зна о врстама насиља и шта то треба његовати како бисмо се борили против насиља. Дјеца из Челинца су чланови Коалиције за заштиту дјеце, која је дио програма који Wорлд Висион, Развојно подручје Врбас, реализује у Челинцу. У ведрој и опуштеној атмосфери уживали су сви учесници, а привучени темом и начином рада прилазили су малишани разних узраста, али и њихови родитељи.

На штанду Институције, посјетиоци су се информисали о надлежностима Омбудсмана за дјецу, правима дјетета уопште, али и многим појединачним правима. У неформалном разговору посјетиоци су поред питања преносили своја искуства и сазнања о бројним питањима везано за едукацију дјеце о неким темама у школи, о вршњачком насиљу, о правима дјеце с потешкоћама у развоју, о проблемима дјеце чији родитељи су незапослени.

Дјеца свих узраста из Бањалуке, Мркоњић Града, Котор Вароши, Челинца, Приједора прилазила су штанду привучена промотивним постерима и показала интерес за Конвенцију о правима дјетета, али и заштиту њихових права на интернету. Најмлађи су у игри квиза о правима врло сигурно одговарали на питања која права имају, а неодумице о неким правима рјешавали су одрасли.

Сајам за дјецу и породицу показао је да је оваква манифестација добродошла и да сви који раде с дјецом и за дјецу и на овај начин имају могућност промовисати не само свој рад, него и размијенити искуства чиме се доприноси бољем разумијевању права и потреба сваког дјетета.