DJECA SU REKLA

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Međunarodni festival dječije poezije „Dječije carstvo" je manifestacija koja je brojnošću učesnika i kvalitetom stekla ugled, kako među djecom i školama, tako i među piscima i kulturnim radnicima, ne samo u Republici Srpskoj i BiH, nego i u cijelom regionu.

Deveti festival se odvijao od 4. do 17.aprila u nekoliko opština Republike Srpske koje su ugostile značajne pjesnike iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore i omogućile učenicima osnovnih škola druženje sa njima.

Finale 9. međunarodnog festivala dječije poezije „Dječije carstvo" okupilo je djecu pjesnike, njihove nastavnike, roditelje i brojne ljubitelje poezije, a otvorila ga je Zlata Hadžić-Bajrić, zamjenica ombudsmana za djecu. Finale je poput riznice prepune blaga ponudilo obilje krasnih stihova o ljubavi, prijateljstvu, prirodi, porodici, školi, koji su s puno duha i energije dočarali svijet dječijeg odrastanja.

Prvu nagradu u mlađoj kategoriji osvojila je  Doroteja Derevenšek iz Maribora, a u starijoj kategoriji Selma Alispahić iz Zenice.

Prestižnu nagradu Mala princeza Dječijeg carstva ponijela je Anja Aprcović, učenica OŠ „Narodni heroj Savo Ilić" iz Kotora.