ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Генерална скупштина Уједињених нација, 2007. године усвојила је резолуцију којом је други април проглашен Међународним даном лица са аутизмом, те је тим поводом у Добоју организована манифестација с циљем скретања пажње и указивања на проблеме лица са аутизмом.

Манифестација у организацији Удружења за помоћ дјеци са посебним потребама и Удружења грађана „Мала кућа" Добој, одржана је на игралишту за потребе дјеце у инклузивној настави, које се налази у дворишту Основне школе „Вук Караџић" у Добоју, а отворила су је дјеца која пате од  поремећаја аутизма пуштањем у ваздух мноштва плавих балона. Изведен је пригодни програм са поруком одраслим о потреби већег разумијевања проблема дјеце са посебним потребама. С обзиром на све већи број дјеце код којих је уочен овај поремећај и њихове проблеме, постоји потреба да друштвена заједница посвети посебну пажњу аутизаму и проблемима који због тог поремећаја настају, те да предузме потребне мјере ради побољшања положаја аутистичне дјеце. Посебно је важно што раније откривање поремећаја аутизма ради пружања квалитетне помоћи и подршке аутистичној дјеци у најранијем узрасту.

Манифестацији су присуствовали: стручни радници који раде са дјецом са посебним потребама, дјеца са посебним потребама, родитељи, волонтери и представници удружења грађана, као и представник Омбудсмана за дјецу.

Истовремено, удружења грађана из Добоја која раде са дјецом са посебним потребама, овом манифестацијом су започели акцију „Буди ми друг", која има за циљ пружање подршке и помоћи дјеци код којих је установљен поремећај аутизма.