ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

На позив Савјета родитеља ОШ „Свети Сава˝, омбудсман за дјецу др Нада Граховац присуствовала је сједници Савјета родитеља, којој су поред родитеља присуствовали и директор школе гдин Радомир Петровић, помоћник директора и педагог. Ово је друга посјета овој школи по позиву Савјета родитеља и истовремено добар примјер ангажованости родитеља да заједно са школом и другим надлежним институцијама јачају систем дјечије заштите у локалној заједници.

На сједници је било ријечи о бројним питањима из области права дјетета, посебно о наставним плановима и програмима, о важности сарадње родитеља и школе, о програмима превенције у заштити дјеце по различитим основама, о искуствима у раду Омбудсмана за дјецу у другим локалним заједницама.  Разговарало се о до сада реализованим активностима родитеља - програми превенције за заштиту дјеце од различитих облика насиља на интернету, о вршњачком насиљу, о оцјењивању у школи и примјени правилника у овој области, али и о планираним активностима Савјета, међу којима су увођење видео надзора у школу, отварање школске зубарске амбуланте, отварање дневног центра за дјецу са потешкоћама у развоју. Посебно је наглашена добра сарадња са управом школе и надлежним у локалној заједници.

Омбудсман за дјецу разговарала је и са начелником општине гдином Зораном Стевановићем о бројним питањима остваривања права дјеце и њиховој заштити и искуствима у раду Институције. Зворник не спада у ред оних локалних заједница које су у приоритету Институције по броју примљених жалби, али и сама чињеница да је Омбудсман за дјецу други пут у овој општини по позиву, говори да су надлежне институције препознале бројна питања дјечијег одрастања и потребу да се у сарадњи свих надлежних дође до најбољих рјешења. На састанку, коме је присуствовала и директорица  Гимназије и СШЦ „Петар Кочић˝ гђа Биљана Писић, потврђена је добра сарадња између надлежних институција и подршка локалне заједнице.

Како је едукација дјеце о њиховим правима у надлежности Институције, замјеница омбудсмана за дјецу Злата Хаџић-Бајрић одржала је са Савјетом ученика радионицу „Право на партиципацију˝ с циљем јачања њихове свијести о потреби активнијег учешћа у животу школе. Радионица је показала да дјеца у школи остварују право на информацију, могу изнијети своје мишљење и учествују у неким питањима која се тичу њиховог живота и рада у школи. Током разговора дјеца су обећала да ће се ангажовати на бољој сарадњи са Савјетом родитеља и Наставничким вијећем, како би заједнички радили на бројним питањима која прате њихово образовање али и одрастање уопште.

Стварање партнерских односа између родитеља и школе је услов без којег данас није могуће говорити о квалитетном образовању и васпитању дјеце. И особље и Савјет родитеља ОШ „Свети Сава˝ су препознали да су на истом задатку.