DJECA SU REKLA

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

U Bijeljini je 21. februara 2015. godine organizovana radionica sa učenicima, kao dio aktivnosti u implementaciji projekta „Pomozimo djeci da žive bez nasilja", koji realizuje Fondacija „Lara" iz Bijeljine uz finansijsku podršku IN fondacije iz Banja Luke i Stichting Kinderpostzegels iz Holandije.
 
Radionicu na temu: „Nasilje nad djecom", održale su mlade savjetnice ombudsmana za djecu Republike Srpske: Nataša Milošević, Neda Brestovac, Jelena Kučinarević i Bojana Petrović, a prisutvovali su joj učenici šestih razreda iz šest osnovnih škola bijeljinske regije.
 
Učenici su razgovarali o vrstama nasilja nad djecom, njihovim uzrocima i posljedicama. Smatraju da je verbalno nasilje posebno prisutno među vršnjacima, tako da je postalo ustaljeni način komunikacije među djecom. Kada je u pitanju fizičko nasilje, smatraju da je takođe prisutno u značajnoj mjeri, ali većina učesnika radionice, kako kažu, ne bi prijavila nasilje iz straha od kasnije osvete zlostavljača.

Smatraju da je važno govoriti o ovoj temi kako bi se nasilje lakše prepoznavalo i kako bi se žrtvama nasilja pružila podrška i pomoć, a počinioci sankcionisali.