DJECA SU REKLA

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj", Foča, obilježio je 50 godina postojanja, aktivnostima pod zajedničkom nazivom „Čuj, veliki svijete, najljepše je biti dijete".

Aktivnosti su počele izložbom dječijih igračaka „Igračke u vremenu i prostoru" što je bila prilika da se stariji sugrađani podsjete na svoje odrastanje i ručno izrađene igračke, a mlađi posjetioci da vide kako su izgledale igračke njihovih roditelja.
 
Na svečanoj akademiji predstavljena je monografija „Dječiji vrtić od 1964. do 2014. godine", i prikazan dokumentarni film o nastanku i razvoju ove predškolske ustanove. U završnom dijelu akademije, mališani, polaznici vrtića izveli su prigodan program i uljepšali cijelu manifestaciju.

Povodom obilježavanja jubileja održan je i okrugli sto „Vrtić koji poznajem - vrtić o kojem maštam" u čijem radu su učestvovali vaspitači, prosvjetni radnici, predstavnici lokalne zajednice, Ombudsmana za djecu RS, Instituta za javno zdravstvo RS i Centra za mentalno zdravlje. Razgovaralo se o normativima u ishrani djece, kao i o inkluziji u vrtiću.

Zajednička je ocjena svih učesnika da je ova predškolska ustanova kroz proteklo vrijeme učinila mnogo na poboljšanju uslova boravka i vaspitanja djece, proširila kapacitete i uložila mnogo truda da odgovori savremenim standardima koji se zahtijevaju od predškolskog vaspitanja i obrazovanja.