DJECA SU REKLA

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj", Foča, obilježio je 50 godina postojanja, aktivnostima pod zajedničkom nazivom „Čuj, veliki svijete, najljepše je biti dijete".

Aktivnosti su počele izložbom dječijih igračaka „Igračke u vremenu i prostoru" što je bila prilika da se stariji sugrađani podsjete na svoje odrastanje i ručno izrađene igračke, a mlađi posjetioci da vide kako su izgledale igračke njihovih roditelja.
 
Na svečanoj akademiji predstavljena je monografija „Dječiji vrtić od 1964. do 2014. godine", i prikazan dokumentarni film o nastanku i razvoju ove predškolske ustanove. U završnom dijelu akademije, mališani, polaznici vrtića izveli su prigodan program i uljepšali cijelu manifestaciju.

Povodom obilježavanja jubileja održan je i okrugli sto „Vrtić koji poznajem - vrtić o kojem maštam" u čijem radu su učestvovali vaspitači, prosvjetni radnici, predstavnici lokalne zajednice, Ombudsmana za djecu RS, Instituta za javno zdravstvo RS i Centra za mentalno zdravlje. Razgovaralo se o normativima u ishrani djece, kao i o inkluziji u vrtiću.

Zajednička je ocjena svih učesnika da je ova predškolska ustanova kroz proteklo vrijeme učinila mnogo na poboljšanju uslova boravka i vaspitanja djece, proširila kapacitete i uložila mnogo truda da odgovori savremenim standardima koji se zahtijevaju od predškolskog vaspitanja i obrazovanja.