DJECA SU REKLA

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Festival jednominutnog filma „Imate minut" dio je kampanje „Shvatite nas ozbiljno-govorimo o mogućnostima", koju na području Bosne i Hercegovine implementiraju UNICEF, USAID i Evropska unija. Tim Genesis projectа je vrijedno radio sa djecom i kroz radionice je nastalo preko 100 jednominutnih filmova čiji su autori djeca. U Gradskom pozorištu „Jazavac" u prepunoj sali prikazana su 24 filma u kojima su nam djeca poslala snažne poruke o svojim potrebama, ambicijama, željama i posebno o velikoj energiji i optimizmu s kojim odrastaju.

Žiri je dodijelio nagrade za najbolji scenario Katarini Šekarić iz Višegrada za film 7/7, za najbolju režiju Ivoni Kenjić iz Vojkovića za film „Zabranjen pristup", za glumačko ostvarenje u filmu „Kralj iz Posušja" Ivanu Stipiću iz Posušja, a nagradu publike odnijela je Anđela Pržulj autorica filma „Znakovi ljubavi", dok je specijalnu nagradu žirija dobio Mirhab Šabić iz Bihaća za film „Režiser". Gran pri ovogodišnjeg festivala pripao je Harisu Mešanu iz Kupresa za film „Ja mogu". 

Za djecu nema prepreka, oni i kada imaju poteškoća pronalaze načine da se s njima suoče i bore, a svima nama poručili su da je vrijeme da ih shvatimo ozbiljno jer oni znaju o čemu govore-govore o mogućnostima.

Festivalu su uz djecu-male filmske stvaraoce i njihove prijatelje, roditelje, nastavnike i publiku, prisustvovali i predstavnik UNICEF-a za BiH Ayman Abu Laban te Giulio Zanni, šef banjalučke kancelarije Evropske komisije u BiH.