DJECA SU REKLA

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Ombudsman za djecu, Nada Grahovac sa saradnicima i ove godine je učestvovala na VIII Konferenciji Mreže savjeta učenika Republike Srpske koju pod pokroviteljstvom Ministarstva porodice, omladine i sporta, organizuje Omladinski komunikativni centar Banja Luka.
 
Učenicima, predstavnicima 89 srednjih škola obratili su se ministrica porodice, omladine i sporta RS, Nada Tešanović, ombudsman za djecu RS, Nada Grahovac, direktor Republičkog pedagoškog zavoda, Predrag Damjanović i predsjednik Omladinskog savjeta RS Miloš Blagojević. Oni su pozdravili učesnike i izrazili spremnost da odgovaraju na njihova pitanja i da ih podrže u ostvarivanju njihovog prava na izražavanje mišljenja i učešće u svim postupcima koji ih se tiču

Srednjoškolci su pokrenuli brojna pitanja iz oblasti obrazovanja koja se tiču udžbenika, nastavnih planova i programa, discipline u školi, neopravdanih časova, izbora učenika generacije i druga za koja smatraju da ih u saradnji sa nadležnim treba rješavati.

Predsjednica mResursa Svetlana Borojević i njen zamjenik predstavili su regionalne planove savjeta učenika za 2014/2015. godinu kojima su pokazali da imaju jasno zacrtane ciljeve da učešćem u životu škole i zajednice unaprijede ostvarivanje i zaštitu svojih prava.

Konferencija je bila jedinstvena prilika da se na jednom mjestu okupe predstavnici 45 000 srednjoškolaca i definišu zajednički plan rada, predstave dosadašnje rezultate u radu, izdvoje probleme sa kojima se susreću, a u radu Konferencije aktivno su učestvovali i članovi Mreže mladih savjetnika ombudsmana za djecu.