DJECA SU REKLA

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

„Imam pravo da kažem i budem saslušan", slogan je pod kojim se odvijaju sve aktivnosti ovogodišnjeg obilježavanja „Dječije nedjelje".

Centralna manifestacija koju je organizovalo Ministarstvo porodice, omladine i sporta u saradnji sa ostalim nadležnim ministarstvima i Savjetom za djecu, okupila je u Administrativnom centru Vlade predstavnike institucija koje se bave djecom, brojne goste i djecu predškolskog uzrasta, osnovce i srednjoškolce.

Goste i učesnike manifestacije pozdravila je predsjednica Savjeta za djecu dr Amela Lolić koja je ukazala na potrebu da jedni druge više slušamo i da ćemo tek onda napredovati u odnosu sa djecom. Tokom Centralne manifestacije prezentovani su podaci iz prvog Izvještaja o nasilju, zlostavljanju i zanemarivanju djece, a posebno su naglašene izmjene Porodičnog zakona u kojem je prvi put uvedeno pravo djeteta na izražavanje mišljenja.

Centralnu manifestaciju nastupom su obogatila djeca iz vrtića „Larisa Šugić", Kotor Varoš, koji su pokazali da imaju talente za recitovanje, glumu, pjesmu i ritmiku, a svaka njihova tačka nagrađena je velikim aplauzom.

Već tradicionalno, nagrаđeni su učenici za literarne radove na temu „Imam pravo da kažem i budem saslušan" koji su na svoj način progovorili o tome kako doživljavaju i ostvaruju ovo pravo o kojem se, nažalost, najmanje zna i često mu se ne poklanja dužna pažnja.

Centralnoj manifestaciji prisustvovala je i ombudsman za djecu dr Nada Grahovac sa saradnicima i mladim savjetnicima koji su povodom „Dječije nedjelje" izradili prezentaciju „I naš glas da se čuje".