DJECA SU REKLA

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Povodom „Dječije nedjelje", Ombudsman za djecu Republike Srpske posjetili su danas predškolci iz vrtića „Pčelica". Grupa od petnaestoro mališana u pratnji vaspitačica i pedagoga veselo je došetala u prostorije Institucije i odmah smo saznali da u grupi imaju slavljenika, te smo uz rođendansku pjesmu nastavili upoznavanje.

Djeca su se rado odazvala pozivu da se poigraju mini kviza i pokažu koliko poznaju svoja prava. Svi su znali reći da niko ne smije da ih tuče, gura, ali priznaju da se u igri ponekad malo poguraju. Znaju i da imaju pravo na zdravstvenu zaštitu, pa su u najvećem broju rekli da rado idu zubaru i ne plaše se ljekara. Na pitanje o tome šta su tajne rekli su da je to ono što se misli a ne kaže nikome, ali smo zajedno došli do zaključka da mama i tata moraju znati sve tajne, jer oni ih nikome neće reći.

Mališani su nam odrecitovali i pjesmicu o svojim pravima, o porodici i uz malo osvježenje završili posjetu Instituciji, čije ime smo zajedničkim naporom uspjeli naučiti, a ako ga i zaborave zapamtiće da smo komšije kojima se može uvijek pokucati na vrata.