DJECA SU REKLA

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Generalni direktorat za demokratiju Savjeta Evrope je pokrenuo globalnu kampanju za borbu protiv govora mržnje na internetu „No Hate Speech Movement". Kampanju provodi Savjet Evrope i države članice Savjeta Evrope kroz osnivanje komiteta. Vlada Republike Srpske je na 45.sjednici održanoj 23.01.2014.godine donijela odluku o osnivanju Komiteta Republike Srpske za borbu protiv govora mržnje na internetu, u kojem Ombudsman za djecu ima svog predstavnika.  

Cilj kampanje je informisati i senzibilisati javnost, posebno djecu i mlade, o poštivanju ljudskih prava, kao i o negativnim uticajima govora mržnje. Kampanja nije pokrenuta da bi ograničila slobodu izražavanja, već se zalaže za jednakost, dostojanstvo, ljudska prava i različitosti, usmjerena je protiv govora mržnje, rasizma i diskriminacije na internetu, a realizuje se kroz veliki broj akcija i intervencija, ali i priprema mlade ljude i omladinske organizacije da prepoznaju i djeluju protiv kršenja ljudskih prava.

Početak promocije Kampanje je planiran za 22.avgust kada će u Domu omladine Banja Luka biti organizovan program za mlade koji će uključivati brojne radionice od 16,00-19,00.

U parku "Petar Kočić" u Muzičkom paviljonu u Banjoj Luci u 19,00 časova biće održana zvanična prezentacija Kampanje Republike Srpske za borbu protiv govora mržnje, na kojoj će biti prikazani promotivni spotovi, predstavljene poznate ličnosti koje su učestvovale u spotovima i najavljene aktivnosti koje će biti realizovane u okviru Kampanje.

U okviru Kampanje urađena je internet stranica www.nemrzim.com na kojoj možete pronaći više informacija.