DJECA SU REKLA

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Generalni direktorat za demokratiju Savjeta Evrope je pokrenuo globalnu kampanju za borbu protiv govora mržnje na internetu „No Hate Speech Movement". Kampanju provodi Savjet Evrope i države članice Savjeta Evrope kroz osnivanje komiteta. Vlada Republike Srpske je na 45.sjednici održanoj 23.01.2014.godine donijela odluku o osnivanju Komiteta Republike Srpske za borbu protiv govora mržnje na internetu, u kojem Ombudsman za djecu ima svog predstavnika.  

Cilj kampanje je informisati i senzibilisati javnost, posebno djecu i mlade, o poštivanju ljudskih prava, kao i o negativnim uticajima govora mržnje. Kampanja nije pokrenuta da bi ograničila slobodu izražavanja, već se zalaže za jednakost, dostojanstvo, ljudska prava i različitosti, usmjerena je protiv govora mržnje, rasizma i diskriminacije na internetu, a realizuje se kroz veliki broj akcija i intervencija, ali i priprema mlade ljude i omladinske organizacije da prepoznaju i djeluju protiv kršenja ljudskih prava.

Početak promocije Kampanje je planiran za 22.avgust kada će u Domu omladine Banja Luka biti organizovan program za mlade koji će uključivati brojne radionice od 16,00-19,00.

U parku "Petar Kočić" u Muzičkom paviljonu u Banjoj Luci u 19,00 časova biće održana zvanična prezentacija Kampanje Republike Srpske za borbu protiv govora mržnje, na kojoj će biti prikazani promotivni spotovi, predstavljene poznate ličnosti koje su učestvovale u spotovima i najavljene aktivnosti koje će biti realizovane u okviru Kampanje.

U okviru Kampanje urađena je internet stranica www.nemrzim.com na kojoj možete pronaći više informacija.