DJECA SU REKLA

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Brojnim aktivnostima koje će se odvijati tokom ove nedjelje u Banjaluci će biti obilježen Međunarodni dan osoba s autizmom.

Danas je u organizaciji Udruženja građana Centar za edukaciju „Tvoja riječ˝ započela manifestacija „Autizam govori srcem˝ koja će okupiti predstavnike institucija, udruženja, roditelja i građana kako bi se senzibilisala javnost za potrebe i probleme ove populacije.

U Muzičkom paviljonu Staklenac održana je tribina na kojoj su učestvovali ministrica porodice, omladine i sporta, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite, ombudsman za djecu, zamjenik gradonačelnika, predstavnici RPZ, škola, roditelji, volonteri i drugi. Zajednička je ocjena da je ključna rana dijagnostika, rana intervencija i podsticajna sredina, dakle, postaviti dijagnozu, omogućiti adekvatnu terapiju i udruženim snagama stručnjaka i roditelja sa puno strpljenja i upornosti raditi na razvijanju njihovih sposobnosti jer oni ih imaju.

U okviru ove manifestacije za sutra je u Dječijem pozorištu najavljen humanitarni koncert „Mi treba da rastemo skupa˝.

Na sam  Međunarodni dan svjesnosti o autizmu u srijedu 2.aprila Udruženje za pomoć licima sa autizmom „Djeca svjetlosti˝ organizuje okupljanje i druženje članova udruženja sa građanima a pod motom „Gledaj svijet mojim očima˝ u Muzičkom paviljonu, a u večernjim časovima organizuju i koncert u Studentskom centru „Nikola Tesla˝.