DJECA SU REKLA

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa Daun sindromom, ove godine počelo je okruglim stolom: „Zdravlje i obrazovanje-uspjeh i jednakost za sve", koji je 13. marta organizovalo Ministarstvo porodice, omladine i sporta u saradnji sa Dječijim edukativnim centrom „Svjetlice".

Cilj okruglog stola bio je podizanje društvene svijesti o značaju rane intervencije kada je u pitanju Daun sindrom. Učesnici okruglog stola ukazali su na značaj podrške institucija sistema roditeljima i djeci sa Daun sindromom.

Istim povodom 21. marta u Muzičkom paviljonu parka „Petar Kočić", organizovana je i manifestacija, kojoj su prisustvovala djeca i njihovi roditelji, prijatelji i saradnici. Manifestaciji je prisustvovao i gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, koji je izrazio podršku udruženju „Svjetlice" i njihovom angažovanju na pomoći djeci sa Daun sindromom. Otvorena je i izložba prigodnih fotografija „Pruži mi ruku", autorke Lenke Keleman.

U aktivnosti su se uključili i predstavnici Ombudsmana za djecu, kako bi izrazili svoju podršku djeci sa Daun sindromom i njihovim roditeljima.