DJECA SU REKLA

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Ombudsman za djecu i Agencija za informaciono društvo, već četvrtu godinu zajedno organizuju obilježavanje Međunarodnog dana bezbjednog interneta, a ove godine tema je „Stvorimo bolji internet zajedno".

Danas su se na Centralnoj manifestaciji koja se održala u Administrativnom centru zgrade Vlade, u duhu teme, prisutnima obratili ministrica porodice omladine i sporta, prof. Nada Tešanović, ombudsman za djecu, dr Nada Grahovac i direktor Agencije za informaciono društvo Republike Srpske, mr Srđan Rajčević, koji su istakli da je i njihova odgovornost da obezbijede uslove za bezbjednije korištenje interneta.

Nema efikasnog načina zaštite od mogućih rizika kojima djeca mogu biti izložena, jedina sigurna zaštita je učenje djece od najranijeg uzrasta, prilagođeno njihovom uzrastu, potrebama i mogućnostimao o prednostima i rizicima ove komunikacije. Samo djeca koja znaju i imaju dovoljno informacija mogu prepoznati situacije koje ih povređuju i ugrožavaju i mogu zaštiti sebe i druge u tom svijetu. Zato je važno da program prevencije nasilja uopšte, što uključuje i internet, bude dio obrazovnog sistema i školskog programa, prilagođen uzrastu djece i njihovim potrebama.

U programu su učestvovali učenici osnovnih škola  „Ivo Andrić", „Georgi Stojkov Rakovski", „Sveti Sava",  Gimnazije i Muzičke škole „Vlado Milošević" iz Banjaluke, koji su pokazali kako koriste internet i koja prava i obaveze na internetu mogu ostvariti. Svoj doprinos temi dali su i pomoćnica u Ministarstvu porodice, omladine i sporta koja je predstavila Komitet za borbu protiv govora mržnje na internetu, te predstavnica MUP-a koja je govorila o aktivnostima Ministarstva na zaštiti djece na internetu ali i na prevenciji i edukaciji. Poseban doprinos dala je prof. dr Tatjana Tapivički-Duronjić koja je predstavila internet kao prostor razvoja  i prostor rizika.

Manifestaciju je pratilo preko 200 učenika iz banjalučkih osnovnih škola koji su i sami korisnici interneta i koji su danas mogli da nauče i od odraslih, a posebno od svojih vršnjaka, kako da razdvoje stvarni i virtuelni svijet i kako da bezbjedno i sigurno koriste internet.