DJECA SU REKLA

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Povodom Međunarodnog dana prava djeteta, a u okviru aktivnosti „O tvojim pravima u tvojoj školi"  predstavnica Ombudsman za djecu RS, kancelarija u Foči, u saradnji sa predstavnicama Mreže mladih savjetnika Ombudsmana za djecu, održala je radionicu u Srednjoškolskom centru Foča - Medicinska škola,  na temu "Da li znamo šta je nasilje?".

U razgovoru sa direktorom ove vaspitno-obrazovne ustanove saznali smo da školu pohađa 720 učenika, raspoređenih u 30 odjeljenja, a nastava je organizovana u dvije smjene. Ovo je jedina ustanova srednjoškolskog obrazovanja na području opštine Foča, koja u svom sastavu ima Gimnaziju, Medicinsku školu, a isto tako obrazuje učenike u oblasti šumarstva i obrade drveta, mašinstva i obrade metala, trgovine.
Uprava škole ističe dobru saradnju sa Savjetom roditelja i Savjetom učenika, a posebno naglašavaju da su ponosni na rad Savjeta učenika, koji kroz brojne aktivnosti i projekte radi na promociji škole.

Radionica na temu  "Da li znamo šta je nasilje?" održana je u odjeljenju I-MST razreda, uz učešće 26 učenika.
Mlade savjetnice ombudsmana za djecu RS, Marijana Lučić i Mirjana Pejović, su na vrlo interesantan način otvorile temu o nasilju i uspjele da animiraju sve učesnike radionice pa su u interaktivnoj diskusiji došli do definicija nasilja i njegovih pojedinih oblika.
Uočene slučajeve nasilja djeca su spremna prijaviti, u školi nastavnicima, a izvan svoje škole roditeljima, policiji, zdravstvenim i socijalnim službama.

Zajednička je ocjena da je nasilje nad djecom sve prisutnije, a da su ovakve radionice korisne i potrebne, pa su učenici izrazli želju za sličnim druženjem i razgovorom, i na neke druge teme.