DJECA SU REKLA

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Povodom Međunarodnog dana prava djeteta, predstavnica Ombudsmana za djecu održala je radionicu u Domu „Rada Vranješević" sa 20-oro djece uzrasta od 13 do 18 godina, članovima Domske zajednice. Cilj radionice bio je osnaživanje djece za aktivnije učešće u životu i radu Doma.

Djeca su pokazala da znaju svoja prava na izražavanje mišljenja, pravo na informaciju i pravo na slobodu izražavanja. Ipak, vrlo su realno sagledali svoje obaveze i priznali da ih neki od njih ne izvršavaju, pa bi im bilo važno da se više radi na tome da djeca redovnije pohađaju nastavu i pokažu više interesovanja za događanja oko sebe.

Kroz veoma otvoren razgovor došlo se do zaključka da Domska zajednica može pomoći aktivnijem učešću djece u radu Doma i da treba strpljivo i uporno raditi na njenom osnaživanju, jer djeca najbolje znaju šta su njihovi problemi i potrebe. Zamjenica ombudsmana za djecu dogovorila se s članovima Domske zajednice da će pratiti njihov rad i pomoći im da realizuju plan rada u kojem je predviđeno mjenjanje kućnog reda i pomoć u učenju.