DJECA SU REKLA

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Prema planu aktivnosti „O tvojim pravima u tvojoj školi", koje se polako bliže kraju, predstavnici Ombudsmana za djecu Republike Srpske posjetili su danas Srednjoškolski centar „Petrovo" i sa učenicima prvog odjeljenja četvrtog razreda održali radionicu na temu „Da li znamo šta je nasilje?".

U uvodnom dijelu radionice, učenici su se upoznali sa institucijom Ombudsmana za djecu i Protokolom o postupanju u slučaju nasilja, zlostavljanja ili zanemarivanja djece, a zatim je razgovor nastavljen na temu nasilja, oblika, uzroka, načina prepoznavanja i zaštite žrtava nasilja.

Tema im nije bila strana, o nasilju su dosta znali i u otvorenom razgovoru iznosili svoja saznanja, poglede i stavove o ovoj pojavi. Vrlo zrelo su iznosili  zapažanja - kako prepoznati znakove i žrtvu nasilja. Smatraju da najviše ima fizičkog i verbalnog nasilja, te da je sve „popularnije"  i nasilje putem mobilnih telefona i interneta. Mišljenja su da je najčešći uzrok nasilnog ponašanja potreba nasilnika da se istakne u društvu.