DJECA SU REKLA

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Aktivnosti „O tvojim pravima u tvojoj školi"  danas su realizovane u Osnovnoj školi „Sveti Sava" u Kotor Varoši. U razgovoru koji smo vodili u upravi škole saznali smo da škola u svom sastavu ima još četiri područne škole. Učenici su veoma vrijedni i aktivni, dobili su brojna priznanja, od kojih s ponosom ističu prvo mjesto na regionalnom takmičenju u rukometu i odbojci.

Tokom radionice „Da li znamo šta je nasilje?" 26 osnovaca, članova Savjeta učenika pokazalo je veliko interesovanje za temu, ali i veliko znanje koje su već stekli. Pohvalili su nam se da su o ovoj temi i sami organizovali radionice u odjeljenjima, koje su izvodili uz pomoć odjeljenjskih starješina. Tako je za voditelja radionice bilo dovoljno da samo postavi pitanje, a nizali su se odgovori koji su bili izraz njihovih stavova, razmišljanja i iskustava. Posebno živa je bila diskusija povodom nasilja putem interneta, u kojoj su mogi priznali da među prijateljima na društvenim mrežama imaju i one koje ne poznaju lično.

Na kraju razgovora učenici su predstavnike Ombudsmana za djecu upoznali sa svojim planom aktivnosti i pokazali nam odjeljenjski ugovor u kojem su navedena pravila ponašanja u odjeljenju, koji su svi učenici potpisali i tako garantovali da će ga se pridržavati.