DJECA SU REKLA

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

U nastavku aktivnosti „O tvojim pravima u tvojoj školi" predstavnica Ombudsmana za djecu, kancelarija u Foči posjetila je Osnovnu školu „Milan Ilić-Čiča Šumadijski" u Han Pijesku i kratko se zadržala u razgovoru sa direktorom ove vaspitno-obrazovne ustanove. Saznali smo da je ovo jedina osnovna škola u ovoj opštini i da nema područnih škola.
Pohađa je 211 učenika, u 11 odjeljenja. Škola nema fiskulturnu salu, ali imaju dobru saradnju sa lokalnom zajednicom, pa se bez naknade, časovi fizičkog vaspitanja odvijaju u opštinskoj sportskoj dvorani. Saradnja uprave škole sa Savjetom roditelja i Savjetom učenika je dobra.

Radionica na temu „Da li znamo šta je nasilje?" održana je u VIII-1 odjeljenju.
Nakon uvodnog upoznavanja sa nadležnostima institucije Ombudsmana za djecu, i sa ciljem radionice, djeci je prikazana prezentacija teme, a zatim su podijeljeni u grupe razgovarali o vrstama nasilja nad djecom, i odlično su prepoznali i definisali osnovne oblike nasilja. Navodili su primjere nasilnog ponašanja nad djecom, kao i po čemu bi prepoznali žrtvu i nasilnika. Moguće slučajeve nasilja nad djecom prijavili bi nastavnicima u školi, školskom pedagogu, kao i institucijama izvan škole, Ombudsmanu za djecu i Policiji.

Djeca su zaključila da im je radionica bila korisna, jer im je pomogla da lakše prepoznaju moguće slučajeve nasilja nad djecom, a raduju se nekom budućem susretu sa predstavnicima Ombudsmana za djecu i razgovoru i o drugim temama.